O školi

JU Umjetnička škola "Nusret Keskin - Braco" Bihać locirana u strogom centru grada, u zgradi Klostera, najeminentnija je obrazovna institucija u domenu muzičke djelatnosti i primijenjenih umjetnosti. Ova škola predstavlja rasadnik talenata i žarište kulturnog života grada i kantona, i obogaćuje kulturni život grada koncertima i izložbama.

U školi egzistiraju Osnovna muzicka škola, Srednja muzicka škola sa dva odsjeka i Srednja likovna (Škola primijenjenih umjetnosti) s jednim odsjekom. Neodvojivo je od škole i UG "Muzicka omladina" koje daje svoj doprinos nastojanjima da se unaprijedi kvalitet nastave u školi i da se kulturna dešavanja u gradu podignu na što vecu razinu.

Osnovna muzička škola Bihać ima odsjeke za: klavir, gitaru, trubu, klarinet, saksofon, flautu, violinu i harmoniku. U svakom od gradova kantona postoji odjeljenje naše škole, dakle: Ključ , Sanski Most, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Cazin, Bužim i Velika Kladuša.

Srednja muzička škola ima odsjek koji školuje muzičare općeg smjera i odsjek za muzičare soliste, koji pohađaju uglavnom učenici koji su završili neki od odsjeka osnovne muzičke škole.

Završetkom srednje škole primijenjenih umjetnosti učenici dobivaju zvanje likovni tehničar za primijenjeno slikarstvo a nakon toga se većina školuje za buduće slikare, kipare , dizajnere, grafičare i historičare umjetnosti.

Osnovna muzička škola

U periodu 1953/54. godine, u Bihaću su uspješno radila dva pjevačka zbora, tri tamburaška orkestra, limena glazba i amatersko pozorište. Ovako nabujao muzički i kulturni život dovodi do ideje da je neophodno nešto poduzeti kako bi mladi ovoga grada stekli bar osnovnu muzičku naobrazbu. Tako se i rodila misao o osnivanju niže muzicke škole.

Odlukom Narodnog odbora gradske opštine 15.06.1955. godine, otvorena je u Bihaću Niža muzička škola. Za direktora je imenovan Vojislav Ilić, tadašnji profesor Učiteljske škole. Kada su se 10.10.1955. godine otvorila vrata muzičke škole u njene tri učionice ušla su 42 ucenika iz dvije osnovne škole, Gimnazije i Učiteljske škole. U ovoj školskoj godini škola je imala pred sobom složenu problematiku. Pored poteškoća materijalne prirode, bilo je i takvih kao pogrešno shvatanje roditelja ranga i važnosti škole, računajući tu i opće nerazumijevanje njene specifičnosti. Zbog svih tih okolnosti, od 39 učenika koliko ih je trebalo izići na godišnji ispit, odustalo je 20, jedan učenik je pao, a 18 ih je prošlo na završnom ispitu.

Unatoč problemima, kojih je bilo mnogo, škola je prošla sadržajan i uspješan put stasanja u prvoj školskoj godini, sa tri odsjeka, 42 učenika i pet radnika: Vojislav Ilić, nastavnik i direktor do 1956, Brkić Milislav, direktor od 1956, Cacić Ljerka, Andronik Adolf, Ilić Dragica, Vrhovec Dragutin i Merdanić Hasan.

Danas Niža škola, osim u Bihaću, ima i isturena odjeljenja u Cazinu, Sanskom Mostu, Ključu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi, Bužimu i Bosanskom Petrovcu sa sljedecim odsjecima:

  • Bihać: harmonika, klavir, gitara, klarinet, truba, violina, flauta, saksofon, pripremno odjeljenje i muzički vrtić.
  • Cazin: harmonika, klavir, gitara, klarinet.
  • Sanski Most: harmonika, klavir, flauta.
  • Ključ: harmonika, klavir.
  • Velika Kladuša: harmonika, klavir, gitara.
  • Bosanska Krupa: harmonika, klavir, gitara.
  • Bosanski Petrovac: harmonika, klavir, gitara.
  • Bužim: klavir, gitara.

Srednja likovna škola

Ideja za osnivanje ustanove za obrazovanje kadrova u oblasti likovnih umjetnosti u Bihaću datira jos od 60. godine. Bilo je i niz pokušaja da se ista relaizira, ali bi se obično ispriječili razlozi materijalne prirode, pred kojima bi sve inicijative ustuknule. 1995. godine kada je škola osnovana, postojali su osnovi, ali i formalni razlozi za formiranje Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

Prva generacija učenika škole primjenjenih umjetnosti upisana je u školskoj 1995/96. godini. Upisana su dva odjeljenja sa po 10 učenika na odsjek likovnih tehničara primijenjene umjetnosti. Od njih 20 maturiralo je 11 učenika.

Pored odsjeka primijenjenog slikarstva, u školskoj 1999/2000. godini u ovoj ustanovi školovanje započinje i prva generacija na odsjeku grafičkog dizajna.

U 10 godina postojanja i rada Likovna škola, odsjek likovnih tehničara za primijenjeno slikarstvo, svake školske godine upriliči završnu godišnju izložbu radova svojih učenika. Ove izložbe su izuzetno značajne, jer je to prilika da se pokaže talenat, i otkrije životno opredjeljenje.

Vlastitim izražajnim jezikom učenici ove škole grade svoju originalnost, ne bez napora, i uz stručnu pomoć likovnih pedagoga slikaju vlastito vrijeme u kom se osjećaju na svom terenu i apsolutno sigurni. Koliko god je prije deset godina bilo izuzetno teško uvjeriti relevantne krugove u opravdanost otvaranja smjera primijenjeno slikarstvo, toliko se ta odluka iz godine u godinu potvrđuje, a izložbe su upravo i materijalni dokaz te opravdanosti. Po zavrsšetku Srednje škole primijenjenih umjetnosti veliki broj učenika, nakon izuzetno zahtjevnih prijemnih ispita, pohađa Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, na svim odsjecima ove Akademije.

Srednja muzička škola

Zbog izražene potrebe za muzičkim nastavničkim kadrom na širem području Bosanske krajine prišlo se ostvarivanju ideje o otvaranju srednje muzičke škole u Bihaću.

Na zajedničkoj sjednici Opštinskog vijeća i Vijeća radnih zajednica 31.05.1971. Skupština opštine Bihać donosi rješenje o osnivanju Srednje muzičke škole sa odsjekom za opšte obrazovanje - teoretsko nastavnički odsjek, sa jednim prvim razredom u školskoj 1971/72. godini.Danas škola osim teoretskog smjera ima i solističke instrumentalne odsjeke za klavir, harmoniku, gitaru, trubu, klarinet itd.

Od otvaranja srednje muzičke škole u Bihaću, muzički život ovog grada je značajno procvao. Osnovan je školski hor i orkestar, a mnogi učenici su se uključili u rad muzičkih sekcija ovdašnjih kulturno - umjetničkih društava. Interesantno je i gostovanje poznatih umjetnika iz bivše Jugoslavije i inozemstva. Tome je naročitu podršku dala i Opštinska zajednica kulture pomažući organizaciono, finansijski i moralno pozitivne impulse kretanja bihaćkog muzičkog života.

Treba istaći i tradiciju horskog pjevanja u Bihaću. Hor srednje škole, pod dirigentskom palicom profesorice Vesne Kečalović, je do sada učestvovao na brojnim takmičenjima kako u Bosni i Hercegovini tako i u inozemstvu. Sa mnogih od tih takmičenja i manifestacija u Bihać su donijeli najvrijednije nagrade i priznanja.

Od svog osnivanja pa do današnjih dana, škola je iškolovala niz generacija stručnih učitelja muzike, koji su razvijali muzički život u gradu i šire.


Više o upisu u školu pročitaj OVDJE