Djevojka s bisernom naušnicom

Djevojka s bisernom naušnicom (nizozemski: Het Meisje met de Parel) portret je koji je naslikao nizozemski slikar Johannes Vermeer 1665. godine. Portret ga je proslavio i vjerojatno je uz "Mljekaricu" njegovo najpoznatije djelo. Sliku još zovu i "Mona Lisa sjevera" ili "nizozemska Mona Lisa". Portret se čuva u muzeju Mauritshuis u Haagu.


O portretu

Vrlo malo je poznato o Vermeeru i njegovim djelima. Ova slika je potpisana, međutim, točan datum nastanka ipak je nepoznat. Nakon restauracije 1994. godine shema boja i tajanstvenost ženina pogleda uvelike se poboljšala.

Kako su se Vermeerovi radovi poslije njegove smrti jeftino prodavali osobama u inozemstvu, godine 1881. kupio ju je AA des Tombe. Portret je tada bio u vrlo lošem stanju pa ga je des Tombe poklonio Mauritshuis muzeju 1902. godine.


Roman, film i predstava o portretu

Godine 1999. američka spisateljica Tracy Chevalier napisala je roman "Djevojka s bisernom naušnicom". Roman je 2003. pretočen u istoimeni film, sa Scarlett Johansson u glavnoj ulozi, da bi se 2008. pojavila i kazališna predstava.

Roman i adaptacije imaju sličnu radnju, u kojoj opisuju okolnosti nastajanja slike.


Preuzeto sa Wikipedia - https://hr.wikipedia.org/wiki/Djevojka_s_bisernom_naušnicom_(slika)
Odabrao: Profesor Nedim Bakić

Prošlosedmični biser:

Rembrandt - Noćna straža

Ovo remek djelo ostat će upamćeno po netačnom naslovu Noćna straža dok je u orginalu naslov glasio Društvo Fransa Banning Cocqa i Willem van Ruytenburcha. Iz same analize slike danas se da primjetiti da je naziv i Noćna i straža u okosnici pogrešan.